Συνέχεια

Με προϋπόθεση τη συνέχεια

Ενα δενδροδιάγραμμα με βασική προϋπόθεση τη συνέχεια.

Η αφορμή για την κατασκευή αυτού του δενδροδιαγράμματος ήρθε από μια δημοσίευση του αγαπητού συναδέλφου Μπάμπη Στεργίου στην σελίδα Εφαρμοσμένη Διδακτική των Μαθηματικών στο facebook. Την δημοσίευση μπορείτε να τη βρείτε εδώ. Στην εν λόγω δημοσίευση μεταξύ άλλων ο Μπάμπης αναφέρει:

Πρόκειται για έναν συγκεντρωτικό πίνακα με τη συνέχεια ως βασική προϋπόθεση, ώστε να μπορεί ο μαθητής να αξιοποιεί γρήγορα αυτό το δεδομένο.

Το έδειξα λοιπόν σε κάποιους από τους μαθητές μου και οι αντιδράσεις ήταν θετικές. Αυτό που έκανα από τη μεριά μου ήταν να δώσω μια διαφορετική αναπαράσταση του εν λόγω πίνακα σε μορφή δενδροδιαγράμματος.

Παρακάτω μπορείτε να δείτε το διάγραμμα. Κάνοντας click στους μπλέ κόμβους ανοίγει το επόμενο κλαδί του δένδρου. Με click and drag μπορείτε να το μετακινείτε και με το ροδάκι του mouse να κάνετε zoom in και zoom out.

Σκοπός μου είναι όταν πατάμε στα συμπεράσματα να ανοίγει μια σελίδα όπου θα περιέχει και από ένα σχετικό παράδειγμα (το οποίο προτίθεμαι να το υλοποιήσω όταν βρω τον απαραίτητο χρόνο). Το διάγραμμα θα είναι διαθέσιμο και σε μορφή pdf ή εικόνας για να μπορείτε να το τυπώσετε εύκολα, αν σας φαίνεται χρήσιμο πείτε μου να σας το στείλω.

Επειδή όπως φαίνεται μου άρεσε η ιδέα κατασκευής τέτοιων διαγραμμάτων, πατώντας εδώ μπορείτε να βρείτε ένα δενδροδιάγραμμα για την εξίσωση εφαπτομένης όπου μάλιστα υπάρχουν και τα αντίστοιχα λυμένα παραδείγματα για κάθε κατηγορία.